fbpx

Yurtdışı Marka Tescili

Türkiye sınırları içinde üretimi yapılan bir ürünün veya buluşun hangi firmaya ait olduğunun anlaşılması ve kopyalamaların önüne geçilmesi adına marka tescilinin yapılması gerekir. Markanın bulunması firmanın ürün üzerinde söz hakkının bulunmasını sağlar. Türkiye sınırları içerisinde ürün ve hizmetleri kapsayacak şekilde yaptırılan marka tescili sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerliliğe sahiptir. Ürünlerinin kendi marka isimleriyle yurt dışında satışa sunulmasını, fuarlara katılabilmesini veya kullanılmasını isteyenlerin ise yurtdışı marka tescili işlemini yaptırmaları gerekir. Yurtdışı marka tesciline dair bilgiler şöyledir;

Yurtdışı Marka Tescili Nedir?

Yurtdışı marka tescili üretimi yapılan ürünlerin firma markasıyla yurt dışı pazarında varlık sürdürmelerini sağlayan belgedir. Alınan tescil belgesi sayesinde ürünün yurtdışında satılması, kullanılması ve üretilmesi mümkün olur. Yurtdışı marka tescilinin yapılması firmalara 10 yıl koruma hakkı sunar. 10 yıllık sürenin uzatılması da mümkündür. Ülkeler marka tescili için farklı sistemlerden yararlanırlar. Bu nedenle başvuruların ülkede kabul edilen sisteme uygun olarak yapılması gerekir.

Neden Yurtdışı Marka Tescili Yapılmalıdır

Yurtdışı marka tescili yaptırmanın firmalar için önemi büyüktür. Tescil işlemini yaptıran bir firma yurtdışı pazarına açılma şansı elde eder. Sahip olduğu marka sayesinde yurtdışında da varlık sürer ve ürünlerini satarak daha fazla müşteri edinir. Ayrıca yapılan tescil sayesinde firmanın tanınırlığı artar. Böylelikle rekabette ön sıralara ulaşması kolaylaşır. Bunun yanı sıra bir ürün için markanın tescil edilmesi ürünün taklit edilmesinin ve kopyalanmasının önüne geçer. Böylelikle ürün korunabilir ve gerekli durumlarda hukuki hak için işlem başlatılabilir.

Yurtdışı Marka Tescil Ücretleri

Yurtdışı marka tescil ücretleri tescil işlemi için yararlanılacak sisteme bağlı olarak değişir. Bu nedenle kişilerin kullanacakları sisteme göre güncel ücret bilgilerine ulaşmaları gerekir. Ayrıca ülkesel başvurularda tek tek başvuru gerçekleşeceği ve ülkeye göre başvuru olacağı için ülke bazında farklılık yaşanır.

Yurtdışı Marka Tescili İçin Gerekli Olan Evraklar

Yurtdışı marka tesciline sahip olunması için Türk Patent Kurumu’nun yapılan başvuruyu kabul ederek tescil onayını vermesi gerekir. Bunun için gerekli görülen tescil evraklarının hazırlanması gerekir. Bu evraklar marka işlemleri sözleşmesi, vekaletname, başvuru formu, başvuru ücreti makbuzu ve ticari sicil belgesi onaylı suretidir.

Yurtdışı Marka Tescil Sistemleri Nelerdir?

Ürünlerinin kendi markaları altında yurtdışında da korunmasını isteyenler dünya genelinde marka tescilinin olup olmadığını merak etmektedir. Ancak dünya genelinde geçerli olan marka tescil sistemi yoktur. Bunun yerine yabancı ülkelerin yaptıkları anlaşmalarla ortaya çıkardıkları ve markaların tescil edilmesi için kullandıkları tescil sistemleri vardır. Bu sistemler genel olarak 4 farklı grupta incelenebilir. Yurtdışı marka tescil sistemleri şunlardır;

  • Madrid protokolü
  • Avrupa Birliği Markası (CTM) sistemi
  • OAPI sistemi
  • ARIPO sistemi

Bu sistemlerden hangisine göre başvurunun yapılacağı sistemleri kullanan ülkelerin öğrenilmesiyle mümkündür.

Madrid Protokolü Nedir

Madrid Protokolü tek başvuru dosyasıyla birlikte yurtdışı marka tescilinin yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sisteme toplamda 107 ülke üyedir. Türkiye’de protokole üye olan ülkelerden birisidir ve üye olması 1999 yılına dayanır. 1999 yılı itibariyle Türkiye’den yurtdışına yapılacak marka tescilleri bu protokol kapsamında gerçekleşir. Yapılan tek başvuruyla Avrupa Birliği üye devletleri de olmak üzere pek çok ülkede markanın tescil edilme hakkı elde edilebilir.

Madrid Protokolü ile tek başvuru yapılmasının yanı sıra şu avantajlar elde edilir. Tek bir dilde başvuru yapılmasını ve tek ücret ödenmesini öngören bir sistemdir. Tescilin gerçekleşmesiyle Madrid Protokolü’ne üye olan diğer ülkelere kolayca başvuru yapılabilir. Protokol aracılığıyla yurtdışı marka tescilinin yapılabilmesi için söz konusu markanın Türk Patent Kurumu’nda tescilinin olması veya başvuru aşamasında bulunulması gerekir. Madrid Protokolü uluslararası marka tescili olarak da anılmakta olup yetkili merkezi Cenevre’de bulunan WIPO’dır. (Dünya Fikri Haklar Örgütü)

Avrupa Birliği Markası (CTM) Sistemi Nedir?

Uluslararası marka tescil sistemlerinden ikincisi ise Avrupa Birliği Markası (CTM) isimli sistemdir. Sistem sayesinde 28 üye AB ülkesi için tescil almak mümkün olur. 28 ülkenin tamamı için tek başvuruyla tescil hakkı elde edilebilir. 6-9 ay süre içerisinde başvuru tamamlanarak tescil kullanılmaya başlanabilir. Bu sistemin kullanılması durumunda markanın Türkiye’de tescil edilmesi zorunluluğu bulunmaz. Bu sistemi kullanarak yapılan başvurularda üye ülkelerden birisinin başvuruyu reddetmesi tüm ülkelerde redde sebep olur.

OAPI Sistemi Nedir?

OAPI uluslararası marka tescilinin yapılması için kullanılabilecek sistemlerden birisidir. Bu sistem Fransızca konuşabilen Afrika ülkeleri için geçerlidir. Fransızca konuşan 17 ülke vardır ve bu sistemle o ülkelerde geçerli olacak marka tesciline sahip olunabilir. Başvuru maliyeti ülkesel başvuru türüne göre daha avantajlıdır. Tek bir başvuru ile 17 ülkede geçerli tescile sahip olunabilir. Bu ülkeler, Afrika Fikri Mülkiyet Organizasyonu (OAPI): Benin, Burkina Faso, Çad, Ekvator Ginesi, Fildişi Sahilleri, Gabon, Gine, Gine-Bissau, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kamerun, Kongo, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo’dur.

ARIPO Sistemi Nedir?

Yurtdışı marka tescili için kullanılabilecek diğer sistem ise ARIPO sistemidir. Bu sistem İngilizce konuşabilen 19 Afrika ülkesinde marka tescilinin geçerli olmasını sağlar. Başvuru tek bir dilde ve tek başvuruyla yapılabilmekte olup 19 Afrika ülkesi için geçerli olur.

Marka Tescilinde Ülkesel Başvuru Nedir?

Yurtdışı marka tescilinin ülkelerin benimsediği tescil sistemlerinden farklı olarak ülkesel başvuru şeklinde yapılması da mümkündür. Bu başvuruda ülkelerin uyguladıkları ücret ve tescil kriterleri geçerlidir. Bu nedenle ülkeler arası maliyet farkı yaşanabilmektedir. Tek tek başvuru yapılması gerektiğinden maliyeti diğer tescil sistemlerine göre yüksektir. Ayrıca tescil işlem süreleri daha uzundur. Genel olarak markanın Türkiye’de tescil edilme zorunluluğu bulunmaz.

Yurtdışı Marka Tescili Süreci Nasıl İşler?

Yurtdışı marka tescili başvurusunun yapılabileceği adres Türk Patent Kurumu’dur. Bu kuruma yurtdışı için marka tescili için başvuru yapılabilmesinin yolu ilk olarak Türkiye’de markanın kullanılabilmesi adına başvuru yapmaktır. Bu başvuruyu yapan kişiler markalarını yurt dışında bir ülkede kullanmak istediklerinde de Türk Patent Kurumu aracılığıyla bunu gerçekleştirebilirler.

Yurtdışı marka tescilinin yapılması adına belgeleri teslim alan kurum gerekli incelemeyi yaptıktan sonra markanın bültende ilan edilmesini sağlar. 3 aylık ilan süresince markayı kullanan veya kendinin olduğunu iddia eden kişilerin itiraz hakkı vardır. Verilen süre içerisinde itiraz gelmezse eğer markanın yurt dışı için tescili gerçekleştirilir. İtirazın gelmesi durumunda ise gerekli incelemeleri yaparak marka başvurusunun reddini gerçekleştirir.

Firmamız uluslararası marka tescili ön araştırması, başvuru işlemleri ve takibi, marka tescilinin yenilenmesi, adres unvan değişikliği, sicil kayıt işlemleri, veraset, bülten ve itiraz işlemleri için danışmanlık hizmeti verir. Uluslararası marka tescilinde işlemlerinizin kusursuz yapılabilmesi için ofisimizi arayarak destek alabilirsiniz.

WhatsApp chat
Call Now ButtonHemen Ara